NL | FR

Vijver

Een waterelement in je tuin is belangrijk voor dieren en planten. Vooral in de stadstuin moet je zorgen voor water. Tuinvogels komen drinken en baden en in een vijver met weinig vissen zul je versteld staan van de variatie aan insecten en waterplanten die opduiken.

ontdek
Een vijver of poeltje met ondiepe oevers is een plaats waar heel veel dieren en planten kunnen voorkomen. Vele daarvan koloniseren vanzelf de vijver, maar moerassoorten zoals irissen en zeggen zul je zelf moeten aanbrengen. Vraag aan vrienden en kennissen met een vijver of je niet wat planten mag meenemen. Haal de planten niet uit natuurgebieden want dan verstoor je het ecosysteem.

Probeer in de vijver voor wat variatie te zorgen in de grootte van de planten. Oeverplanten zoals riet, lisdodde, zegge, kattenstaart en dotterbloem brengen kleur en afwisseling in je vijver. Fonteinkruid, dat ondergedoken bladeren heeft, maakt het wateroppervlak interessant voor allerlei insecten.
 

Zeg nooit libel tegen een juffer

Installeer je op een warme zomerdag maar eens rustig bij je vijver om het gedrag van libellen te observeren. Vanop een hoge uitkijkpost houdt het mannetje zijn territorium in de gaten. Elke mug, bladluis of ander klein insect in het gezichtsveld van de libel is zijn leven niet zeker. Krijgt een mannetje een partner in het oog, dan grijpt hij haar met zijn achterlijfaanhangsels vast en als het lukt, vliegen ze verder in tandem.

Er zijn juffers en echte libellen. Juffers zijn slank en hun voor- en achtervleugel hebben dezelfde vorm. In rust houden ze de vleugels meestal langs het achterlijf. Echte libellen zijn groter en de achtervleugel is breder dan de voorvleugel; in rust houden ze de vleugels horizontaal.

doe tip

Zorg dat je vijver niet volledig onder bomen of grote struiken ligt. Grote hoeveelheden afgevallen bladeren verstoren het biologisch evenwicht in de vijver. Bovendien kunnen wortels van bomen en struiken de vijverfolie of de cementlaag doorboren.

Zet zeker geen grote waternavel in je vijver! Voor je het beseft komt de plant in de natuur terecht. Deze waterplant is afkomstig uit Noord-Amerika en is erg invasief. Dit betekent dat hij op zeer korte termijn een zeer dichte laag vormt over het wateroppervlak, zodat beken en waterplassen volledig dichtgroeien. Hierdoor dringt het licht niet meer doorheen het water en valt de bladgroen- en zuurstofproductie stil. Het planten- en dierenleven sterft volledig uit op die overwoekerde plek.

Wil je amfibieën en veel insecten zoals libellen en schrijvertjes, dan moet je spaarzaam zijn met vissen in de vijver. Vissen eten de eitjes en larven van amfibieën en insecten. Je kunt eventueel een deel van de vijver afsluiten met volièredraad, zodat de vissen er niet bij kunnen.
 

Zorg dat er op korte afstand van de vijver een plaats is waar dieren kunnen schuilen. Een hoop rotsblokken, een stapel hout, dicht struikgewas met een bodemlaag van takken en bladeren is de ideale schuilplaats voor amfibieën en insecten om te overwinteren. De winterkoning, de roodborst en de merel zullen hier regelmatig langskomen om voedsel te zoeken.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel