NL | FR

Grootste natuurgebied van Afrika opgericht in Niger

Na tien jaar inspanningen heeft de regering van Niger op 6 maart 2012 officieel het “Termit & Tin Toumma Nationaal Natuur- en Cultuurreservaat” opgericht. De inzet van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Onze collega Roseline Beudels-Jamar coördineert het programma voor het behoud en herstel van de grote fauna van de Sahel en Sahara.

Met haar 97 000km² - zowat de oppervlakte van Hongarije of Portugal - is ‘Termit & Tin Toumma’ meteen het grootste beschermd gebied van Afrika. Het is een mijlpaal voor de bescherming van de biodiversiteit, meer bepaald voor de droge en halfdroge gebieden van de Sahel en de Sahara. Door het in stand roepen van het natuurgebied bestaat 14% van Niger nu uit beschermd gebied, wat strookt met de aanbeveling van de VN Millenniumdoelstellingen.

Dit reservaat zal broodnodige bescherming bieden aan enkele van ‘s werelds meest bedreigde soorten, zoals de addax antilope (Addax nasomaculatus), de damagazelle (Nanger dama), het manenschaap (Ammotragus lervia) en een kleine populatie van de jachtluipaard. Daarnaast zal het reservaat een veilige zone zijn voor heel wat andere soorten zoogdieren, vogels en reptielen die typisch zijn voor de gebieden van de Sahel en de Sahara. Het reservaat heeft ook heel wat verschillende ecosystemen te bieden, van bergen en valleien tot grasvlakten en zandzeeën.

De realisatie van het natuurgebied werd opgestart in 2004, onder leiding van het Ministerie van Leefmilieu van Niger en het VN Verdrag inzake Migrerende Soorten. Het kreeg financiële steun van het ‘Fonds Français pour l'Environnement Mondial’ (FFEM) en de Europese Unie, en technische en wetenschappelijke ondersteuning van het Sahara Conservatiefonds (SCF) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Ook lokale belanghebbenden hebben veel bijgedragen aan het proces, zoals herders die in het gebied leven en die door de oprichting van het natuurgebied ook hun broodwinning en natuurlijke bronnen beschermd zien.


Extra informatie
http://www.cms.int/news/PRESS/nwPR2012/03_mar/nw_080312_termit.htm

Deel