NL | FR
foto

Zout

Natriumchloride

Beschrijving

Zout is een scheikundige verbinding van natrium en chloor en is op meerdere vlakken nuttig. Het wordt in de vorm van strooizout gebruikt om de wegen ’s winters sneeuw- en ijsvrij te maken. Het wordt aangewend als bewaarmiddel, smaakstof, waterontharder en heeft toepassingen in de textielnijverheid, cosmetica, voor bestrijding van ziekten e.a. Zout kan gewonnen worden uit zeewater door het water te laten verdampen in zoutpannen. Of het kan, zoals steenkool, ontgonnen worden uit ondergrondse zoutlagen die ontstaan zijn uit verdampte binnenzeeën.

Biodiversiteit

In een doorsnee winter komen in België zo’n 100.000 ton strooizout in het milieu terecht. Dit heeft, naast de invloeden van zware metalen door het verkeer, schadelijke gevolgen voor de bermen evenals het oppervlakte- en het grondwater. Een blijvend hoog zoutgehalte kan de soortensamenstelling van een ecosysteem veranderen. Een opvallende ‘inwijkeling’ van de kust is het Deense lepelblad, een echte zoutminner die meer en meer langs de autosnelwegen in het binnenland te vinden is.

Bedreiging

Zout mag dan een duurzame grondstof zijn in de zin dat de voorraden haast onuitputtelijk zijn, overmatig gebruik in de voeding geeft gezondheidsproblemen, overvloedig strooien geeft milieuproblemen. Zout is de grondstof voor chloor, een niet ongevaarlijk product dat een zeer brede toepassing heeft. De industrie is daardoor de grootste afnemer van zout.

Wist je dat?

Zeewater bevat 30 tot 40 gram zout per liter. Indien alle oceanen zouden verdampen, zou driekwart van de aardoppervlakte bedekt zijn met een 75m dikke laag zout.

Zout was in de oudheid een kostbaar goed. In het Oude Rome werd het loon van de soldaten uitbetaald in zout. Vandaar het woord salaris dat van het Latijnse ‘sal’ of zout is afgeleid.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over zout en zijn toepassingen in het algemeen, dan kan je op deze website terecht. Leuke weetjes over strooizout vind je hier.

Meer informatie over de effecten van zout op de gezondheid vind je hier.

Deel